Netradiční oběd na Buzulce

 

Netradiční oběd ve školní jídelně ZŠ Buzulucká s RVMPP podával ve středu 18. 1. 2017 ústecký šéfkuchař Lukáš Uher. Jako jeden ze dvou kulinárních poradců v České republice zavítal do naší jídelny mezi místní kuchařský tým, a to v rámci projektu Škola plná zdraví. Cílem návštěvy byla společná příprava netradičního zeleninového menu. Pan šéfkuchař Uher připravil s naším kuchařským týmem netradičním způsobem zeleninu a zároveň se pokusili přilákat děti, aby začaly jíst více zeleniny v různých podobách.

Středeční menu vycházelo z moderních kulinářských trendů: polévkou byl, v duchu rostoucí obliby bezlepkové stravy, cizrnový krém s petrželovým pestem zahuštěný bramborem a zjemněný jogurtem, tedy polévka plná vlákniny s minimem tuku. Na žádost školního kuchařského týmu se připravovalo telecí maso saltimbocca s kukuřičnou kaší zahuštěnou dýňovým pyré. Podle Lukáše Uhera má příloha každého oběda zahrnovat kromě těžké přílohy i přílohu lehkou, tou byla oranžová a žlutá mrkev na medu. Vše bylo přelito přírodní šťávou. Jako dezert se podával fazolový moučník, který díky vysokému obsahu kakaa připomínal brownies.

Pokud chcete vědět, co dětem dnes chutná nejvíce, zapomeňte na masová jídla. „Děti mají velmi rády bramborové noky se špenátem, s mořskými plody, se sýrem. Mezi polévkami vévodí jasně krémová hrášková, kukuřičná, dýňová,“ hodnotí šéfkuchař. „Bohužel chybí zkušenosti se zpracováním zeleniny, většina lidí například zavrhuje mraženou zeleninu, i když patří mezi nejkvalitnější, je pod stálou kontrolou zpracovatelů a je nejšetrněji zpracovávána,“ dodává Uher.

Pocity ze zeleninového oběda byly smíšené, někomu výrazně chutnalo, někomu se kombinace několika druhů zeleniny zdála podivná. Cíl ukázat, že zeleninu lze připravovat pestře, byl ovšem naplněn. Těšíme se na další zajímavé chuťové variace ve školní jídelně.

 

Zprávu připravily M. Schmitzová a Mgr. V. Erbanová